Envato Marketplace – мій досвід

Розміщувати товари на Envato Marketplace може бути однією з найбільших мрій веб розробника-фрілансера. Я це знаю, бо я сам був такий. Але це не просто – окрім як мінімум хорошого знання англійської треба ще зробити достатньо універсальний і точно корисний продукт – тему чи плагін (ми ж говоримо про WordPress, правда? 🙂 ). Сказати що я з десяток разів пробував потрапити туди – це не сказати нічого)) Крім того, треба бути ще й добрячим маркетологом особливо якщо йдеться про створення тем – тобто товарів з вагомою візуальною складовою. Однак винагорода того варта – клієнтів там не просто багато, а дуже багато! Отак серйозно. І неважливо яка країна. От в принципі, я ж і сам є клієнтом для багатьох, тому на моєму прикладі: я придбав 36 товарів, серед яких і зображення, і плагіни і теми. Так що, от мої враження і мій досвід і як продавця і як покупця.

Одразу попереджу, це ще й трохи рекламний пост, майте на увазі))

Я – продавець

woo-interkassa

Мої першими товарами були платіжні шлюзи. Легкість у тім, що документацію писати відносно легко, адже скільки там тих налаштувань і плагін-шлюз загалом досить проста річ: активував, вказав ключі і користуйся! Власне тому почав з них, вирішив спробувати чи вдасться хоч з такими товарами заапрувитись? Чи будуть продажі? Скільки зможу продати? Скільки часу йде на підтримку клієнтів і оновлення? І т.д. Тобто організаційні питання.

Як і очікувалось, з плагінами шлюзами продажі не вражали, але й мороки з підтримкою майже не було. Спершу, щоправда, писали різні нюанси прояснити, тож довелось доопрацювати доку. До слова, тепер завжди стараюсь якомога детальніше написати документацію, бо це серйозно і конкретно допомагає і економить час на підтримці! Ще при сабміті найпершого свого товара я отримав софт реджект – це така звірина, яка не кусається, але гавкає 🙂 Суть у тім, що товар створено на сайті, але ще мені було вказано ряд помилок які треба виправити і надіслати архів з товаром повторно. Мене попросили прибрати кирилицю яка була у коментарях у коді) Сказано – зроблено. Ось так я додав свій перший товар. Потім був другий шлюз. Потім третій. Але перший був найуспішніший, станом на зараз є 23 сейли. Ну не сто, але теж приємно)

uni-cpo-530

Справжній виклик був зробити щось цікавіше, що можна розвивати і доповнювати функціонально, щось складніше. Так народився плагін Uni CPO. Одразу відповім на питання що це за приставка така “Uni”. Та в принципі нічого особливого, просто ставлю такий префікс для позначення свого коду (класів, функцій) і просто назв. Марка така) Взагалі це скорочення від “Universal”. Все, тепер ви знаєте важливу таємницю, то ж залишайте свої айпішки в коментах, щоб я запустив трояна що форматує ваші диски… Е-е.. ок, відволікся трошки на “бородатий” жарт, так)) Що робить плагін? Взагалі унікальну річ (бо аналогів немає) – додає можливість створити практично будь яку математичну формулу і застосувати її до розрахунку ціни товару у онлайн магазині на WooCommerce. Звісно ще є стоп’ятсот ніштяків, от прочитайте на сторінці товару самі!) Наразі цей товар має 37 сейлів і є найуспішнішим моїм товаром на Envato Marketplace. Поки-що)

Знову таки – звісно краще було б мати хоча б 100 продажів. Адже товар у продажу вже півроку. Однак, насправді я не приділяв йому стільки часу, скільки мав би. Або скажу інакше – скільки приділяють інші автори своїм творінням. Найбільш подібний плагін (однак всерівно не робить того що мій плагін, тому ні разу не аналог) в тиждень має від 50 до 100 продажів. Це щоб ви розуміли перспективу. Але він і нафарширований ого-го! Ну варто хоча б сказати про зручний дрег енд дроп (drag & drop) форм білдер. Власне, я теж таке планую додати. Просто часу бракує, зайнятий іншими проектами.
Стосовно того скільки цей товар забирає часу на підтримку. Інколи жодного коментаря цілий тиждень. Інколи з десяток назбирується. Помітив, що важливо зробити певну логічно завершену у плані функціональності версію, щоб уникнути купи запитань типу “Пре сейлз питання: а чи підійде ваш плагін мені, ось у мене така ситуація…”. Ну і звісно документація і максимально чітке пояснення на сторінці товару теж допомагають.

А ще в принципі можна підзаробити на кастомних доробках. Було й таке. Тобто, клієнт просить додати щось мега специфічне, що підійде суто для його магазину, але що додавати плагін взагалі сенсу я не бачу. Чому? Ну бо можна таке додати, що потім буде більше запитань і підтримки і фіксів ніж продажів. І у цьому, до речі, теж треба тримати баланс. Тобто, якщо якась ідея є ще трохи сируватою – краще відкласти до іншого великого апдейту.

uni-avatar

Найновіший мій товар – Uni Avatar. Це менеджер аватарок. В принципі, може комусь й не дуже потрібна річ. З іншого боку – дати можливість користувачам блогу вибирати собі аватарки, гарні предвстановлені чи навіть додавати своє фото чи аватарку – це ж класна річ! 🙂 Думаю, демо все пояснює.

Сильною стороною цього плагіна є його додаткові можливості. Так, це про ті ж аватарки. Але, форму встановлення аватарок можна винести у фронт енд! Якщо ви розробляєте власний кастомний проект, де є профіль у фронт енді, то така функціональність саме те що ви можливо шукали! Ось воно, готово, просто користуйся! Ще й з хуками і добре задокументовано і всього 12$! 🙂

asana

Найновіший мій досвід – створення і продаж WP тем. Оце вже реально складна річ. Найперше: без крутого.. ні навіть не так, без мега крутого дизайнера вам тут не обійтись!. Друге: це важко, дуже. Третє: заробити можна ого-го!! Більше, ніж на плагінах. В середньому, звісно. Статистика на моєму боці) Якщо не помиляюсь, то power elite авторів (автори, що заробили сукупно більше мільйона доларів США на продажі товарів на Envato Marketplace) тем більше ніж авторів плагінів з таким же статусом. Робіть висновки.

Хоча досвід цей поки половинчатий. Готової теми, що продається я ще не маю. Але є готова, але не затверджена тема – Bauhaus. Крім того, тут я працюю у спілці з дизайнерами і верстальником, відтак і досвід ділимо на всіх)) Зате є затверджений дизайн і HTML шаблон. От власне тему я якраз готую.

Щоб продавати теми, треба сукупність одразу кількох складових – крутий дизайн, довершене програмне виконання і нереальний маркетинговий нюх та здатності. Як на мене, це на порядок вище, ніж продаж плагінів.

Я – покупець

Зручно. Багатий вибір. Зазвичай якісна і оперативна підтримка. Власне, якщо її немає, якщо автор закидає свій товар – то його видаляють. Мінус звісно, якщо десь “посіяв” раніше завантажений архів з придбаним товаром, то ти його повторно вже не завантажиш. Немає звідки. З іншого боку – закритись може і Майкрософт, і що тоді? Звідки віндовз завантажувати, га? 🙂

В принципі, мені подобається що маркетплейс відповідає назві. Тобто це справді ринок. Це мені подобається і як покупцю і як продавцю, насправді. Вільний ринок, конкуренція і все таке. Якщо раптом хтось закине підтримувати корисний плагін, то хто інший створить свій аналог, заробить грошей і створить якісний продукт. При затвердженні товару, стафф маркетплейса перевіряє і тестує його, тобто відверте “ге” не пройде. Це теж плюс. Є мінімальний арбітраж. Це якби трошки краще, ніж купувати плагін у компанії, що продає на своєму сайті. Хоча звісно тут і там є свої плюси і мінуси, я не спорю. Просто мені ось так більше подобається.

Жирні мінуси теж звісно є. Для мене це:

  • Я розробник і придбані плагіни я часто модифікую, бо часто мені потрібно трошки більше чи трошки інакше ніж є у товарі одразу. Але те як готують товар саме для розробницьких потреб, тобто гнучкість товарів бажає кращого. Перевірено на багатьох
  • Стафф маркетплейса робить перевірку щоб уникнути загальних “косяків”. Тобто це не перевірка на відповідність якимось стандартам програмування, наприклад, а загалом щоб ну було помилок і очевидних недоробок. І часто у коді таку кашу підсовують, що йомайо! Ще раз – гнучкості нуль. Інколи якісь не дуже логічні речі. З моєї точки зору, звісно. От автор щось собі таке придумав і так зробив. І воно звісно працює, але ж нащо так все ускладнювати то, га?
  • Я б сказав більшість тем, попри декларування великої гнучкості і типу що можна все змінити, насправді змінити нереально важко! Це пекло якесь. Вигляд деяких тем взагалі не можливо відтворити таке як у їхньому демо без експорту/імпорту всієї інформації – і постів і налаштувань. Ну як так? Але імпортувавши отримуєш купу непотребу. Це ж певно треба мати дві вищі освіти щоб таке осилити, чи що? Нереально ускладені.
  • Ще біда – спроба винайти велосипед, хоча цього можна уникнути. Це і надмірне ускладнення тем/плагінів і використання не рідних WordPress функцій, а чогось свого і сторонніх бібліотек, часто абсолютно не обгрунтоване. Найчастіше це стосується сторінки налаштувань, це ппц…

Чому все так? Я думаю, що через бажання отримати побільше продажів. Отак це працює – треба переконати клієнта, що твоє найкраще, дає найбільше можливостей. А якою ціною клієнт потім це досягне – це вже нікого не цікавить окрім самого клієнта, що залишається один на один зі складною чи неповною документацією і такою ж складною у налаштуванні темою. Серйозно, у мене був досвід, я не міг ніяк відтворити одну сторінку, яка була у демо теми. От ніяк і все. Смішно? Зараз так, а тоді було геть не смішно)) Що вже я тільки не пробував. Виявилось, як завжди, все банально. Але чому одразу в доці про це не написати, га? Жесть..

Теги:
Envato Marketplace – мій досвід

Ми переїхали у Львів

Envato Marketplace – мій досвід

WordPress Kitchen MeetUp Spring 2015

Новіший допис

There are 3 comments

  1. Олександр

    Цікаво, на ENVATO яка комісія… Скільки вони беруть з кожного продажу?…

Коментування вимкнено.