Наступ на підприємців продовжується

Шановні підприємці, ви певно здивовані – чого це вам телефонують з податкової і кажуть писати заяву про зняття з реєстрації платником ПДВ? А все просто – набрала чинності постанова Кабміну від 27 грудня 2010 р. N 1196 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 р. N 507”. Ось текст цієї постанови:

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 р. N 507 “Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. N 727” (Офіційний вісник України, 2000 р., N 12, ст. 461; 2008 р., N 23, ст. 696, N 100, ст. 3309; 2009 р., N 8, ст. 244, N 9, ст. 274) зміни, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2011 року.

ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 р. N 507

1. Пункт 4 виключити.

2. У пункті 5 слова та цифру “, які відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 6 не є платниками податку на доходи фізичних осіб,” виключити.

3. Пункти 6 і 8 викласти у такій редакції:

“6) розподіл сплачених суб’єктом малого підприємництва сум єдиного податку Державною казначейською службою не здійснюється.

Суб’єкт малого підприємництва сплачує:

43 відсотки нарахованого єдиного податку на рахунки відповідного бюджету;

57 відсотків нарахованого єдиного податку на рахунки органів Пенсійного фонду України як частину суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;”;

“8) суб’єкт малого підприємництва, який не є платником податку на додану вартість, у разі проведення операцій з імпорту товарів на митну територію України сплачує податок на додану вартість у визначеному Податковим кодексом України порядку.”.

Найцікавішим для платників ПДВ, безсумніву, є винятково стислий і чіткий пункт під номером 1: “Пункт 4 виключити.”. Нагадаю, що саме було у пункті 4 постанови Кабміну №507:

повний текст

4) крім суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, визначених абзацом другим частини першої статті 6, платниками податку на додану вартість мають право бути також суб’єкти малого підприємництва – фізичні особи. У разі коли суб’єкт малого підприємництва – фізична особа приймає рішення бути платником податку на додану вартість, на нього поширюється дія Закону України “Про податок на додану вартість”.

Як бачимо, цей пункт роз’яснював, що платниками ПДВ можуть бути також і спд – фізичні особи. Тепер стало: немає роз’яснення – значить фізособи не можуть бути платниками ПДВ.

З Новим 2011 Роком!

З Новим 2011 Роком!

Анатомія теми WordPress (інфографіка)

Анатомія теми WordPress (інфографіка)

Newer post

There are 5 comments

    1. Віталій Кійко

      Для різної діяльності є різні вигідні умови. Є такі діяльності, при яких краще бути платником ПДВ. І ці види діяльності не заборонені для “спрощенців”. Якщо, при цьому, фізособа “спрощенець” не є платником ПДВ, то заняття ними стає не вигідним. Або навіть “неможливим”, бо часто контрагенти хочуть співпрацювати тільки з платниками ПДВ.

      І взагалі – якщо не подобається єдиний податок урядовцям, якщо це таке зло і суцільне відмивання грошей – хай змінять на нормальну, продуману систему. Одна відмова бути “пдвешниками” спрощену систему оподаткування на краще не міняє.

Comments are closed.