Дизайнерський блок. Як його подолати?

Кожен мабуть відчував, що є час коли ти готовий зробити приголомшливий дизайн і найкращі ідеї так і лізуть у голову. А є час, коли вся робота стає важким вантажем і з’являються думки, що вже ніколи не зробиш нічого пристойного. Проте не хвилюйтесь, це природньо. Це як письменницький блок. Тільки для дизайнерів.

Я поділюсь із вами своїми 10 способами подолання дизайнерського блоку або, ще краще, як взагалі не попадати у нього!

1.Почувайся вільно

Уявімо ви вже маєте деякі думки про те, що ви хочете намалювати. І ось ви сідаєте за стіл, берете олівець і намагаєтесь точно втілити своє бачення. Небезпека тут криється у тому, що чим дужче ви намагаєтесь вийти на «фінальний» варіант, тим сильніше зростає напруження у ваших руках. Проводячи лінію за лінією сильно, міцно ви намагаєтесь отримати бездоганний варіант. Тепер вже напруження зростає і у голові. Пам’ятайте про це, коли починатимете нову роботу.

Секрет у тім, щоб починати легко. Потрібно бути відкритим. На початку можна взагалі малювати «найгрубіші» елементи: кола, квадрати. Крок за кроком, сполучення геометричних фігур перетворюватиметься у все чіткіші елементи. Пустіть цей процес на початку у «вільне плавання». Ціль – просто розслабитись. Хорошою ідеєю буде посерфити нет, знайти якесь натхнення. Якщо ви вже маєте чітке бачення своєї ідеї – уявіть, що ви зробили дизайн і замовник відкинув його. Що далі? Придумайте інше бачення. І знову – легкість і відкритість – ось хороший старт роботи!

2.Знайди натхнення

Натхнення важливе. Навіть так – натхнення супер важливе! Ви можете отримувати його у свій, звичний і приємний вам спосіб. Я ж поділюсь досвідом, як отримую його я. Перш за все я заходжу в нет і переглядаю ілюстрації/роботи різних дизайнерів (найшвидше зображення для натхнення можна знайти на різних сайтах-дизайн-каталогах, приміром DesignFloat.com або Behance.net). Надихнувшись тим, як гарно роблять ілюстрації інші дизайнери, я ніби заряджаюсь творчою енергією! Я хочу створити щось таке ж натхненне, як і вони!

Друга річ, яку роблю, щоб дістати натхнення – вмикаю улюблену музику. Люблю рок або щось із диско. А працюється мені добре під trance & progressive. 🙂

3.Поринь у «гру»!

Ніколи не помічали, як добре йде робота в умовах швидкого дедлайну? Це схоже на те, ніби твоя рука запрограмована вимальовувати дизайн. Ти просто твориш, навіть не встигаючи задуматись. Не потрібно думати що за чим треба зробити – ти просто робиш це. Одразу робиш! Якщо щось не виходить таким, як треба – просто швидко перемальовуєш і робиш як треба. Немає часу для суджень, є лише виконання.

Отож, необов’язково «досиджуватись» до «останнього дня». Можна створити штучні умови браку часу, проте сприймати це цілком серйозно. Створити собі таку гру. Наприклад, я кажу собі «У тебе є лише година, щоб зробити цей дизайн. Раз, два.. пішов!!» і працюю так, наче ця година й справді остання, що мені виділена для цієї роботи.

4.Дай собі час

Деколи у мене немає достатньо часу, щоб створити дизайн. Так, переважно я ефективно керую своїм часом і виділяю достатній часовий проміжок, для кожної ілюстрації. Але що робити, коли щось пішло шкереберть і часу реально бракує? Або його із самого початку було виділено замало?

У деяких випадках доцільно поговорити із замовником щодо перенесення термінів. Я можу переконати його переглянути продовжити час, необхідний для виконання завдання. Я також можу відібрати час, що призначений для інших справ. У будь-якому випадку, важливо зняти фактор «тиску» часу.

5.Розважайся з новим інструментом чи технікою малювання

Якщо настрою для конкретної роботи немає, то я працюю над уявним концептуальним дизайном. Хоча, навіть працею це важко назвати. Я просто розважаюсь. Я використовую для цього якісь нові інструменти чи новий софт. По-перше, це знімає те саме напруження від роботи. По-друге, таким чином я освоюю нові можливості тієї чи іншої програми або нові техніки малювання. Часто вибираю собі новий урок (щастя, що у неті їх повно! 🙂 ) і займаюсь ним. Дуже часто така додаткова робота дарує нові можливості.

6.Зменши свої очікування

Дизайнер не повинен забувати, що творчість не відбувається по сценарію успішності. Так, буває виходить брак чи, іншими словами, нічого не виходить. 🙂 Як і у будь-якій професії тут теж є певний відсоток невдач. В одній він більший, у іншій менший. Я вважаю, що число у розмірі 30-40% удач хороший варіант. Тобто, якщо з 10 робіт 3-4 вдалі, то все йде добре.

7.Враховуй рівень складності

Дизайн на дизайн не подібний. У чомусь я сильніший, а у чомусь слабший. Якщо замовник пропонує виконати роботу, яку до цього ще не виконував – то може є сенс відмовитись? У мене було таке. Тут навіть не стільки справа у рівні професіоналізму, скільки в очікуваннях результату і його ж сприйняття. З одного боку, чим легше замовлення, тим легше його виконати. А більший процент успішного виконання підвищує самооцінку і призводить до ще більшої кількості вдалих робіт. З іншого боку – надто легкі завдання не дозволяють реалізувати потенціал і вдосконалюватись. А це діє на самооцінку не дуже добре і зменшує успішність. Важливо знайти баланс!

8.Харчуйся правильно!

Чому важливо харчуватись правильно, збалансовано і смачно? Добре, я розповім вам про зв’язок їжі і настрою.

З одного боку, їжа це джерело енергії для нашого організму. Також, під час споживання смачної і поживної їжі у нашому мозку виробляється речовина допамін (дофамін). Ця активна біологічна хімічна речовина викликає почуття щастя. Чи варто згадувати, що у людей, що відчувають депресію рівень цього нейромедіатора понижений? А кому потрібен дизайнер у депресії? Ну вже точно не нам!

Важливий нюанс, і я повторюсь, важливо харчуватись правильно. Можна сказати, що повинна бути певна дієта. Приміром, якщо зранку випити горня кави, то заряд бадьорості людині точно забезпечений. Але чи легко буде вам всидіти після цього на місці? Мабуть ні. Отож бо! Те саме із солодким. Дизайнеру необхідно фокусуватись на своїй справі. Якщо з’їсти багато цукерок чи іншого солодкого, то заряд енергії вам забезпечено. Проте такий «штучний» стимулятор швидко вичерпає себе і ви почуватиметесь змученими.

Для кожної людини ця «дієта» суворо індивідуальна. Тут немає чітких універсальних правил. Можна лише відштовхуватись від певних закономірностей. Загалом же пробуйте і вибирайте те, що допомагає вам.

9.Обирай сон!

Сон у чомусь так само зв’язаний з настроєм, як і здорова дієта. Я не знаю деталей, проте це факт. Знаю по собі, що як не висплюсь, то стаю дуже злим. І куда вже там до дизайнів… Сон – річ теж індивідуальна. Комусь потрібно більше часу на сон, комусь менше.

10.Частіше гуляй на свіжому повітрі

Останній, десятий пункт це ода здоровому способу життя, прогулянкам п освіжому повітрі, помірним фізичним навантаженням і все таке.

Чим це важливо? Давайте знову звернемось до біології! Під час помірних фізичних навантажень у організмі людини виробляються ендорфіни, що є “природними наркотиками”. А від стану задоволеності напряму залежить творчий успіх. Крім того, навіть звичайна прогулянка може зняти психічне навантаження на мозок. Дуже корисно робити навіть найпростіші вправи. Найголовніше – робити це потрібно регулярно!

Ось це і все. Гарних вам дизайнів і удачі! 😉

За підтримки:

Ремонт кровли зданий современными, качественными кровельными материалами и покрытиями. “Альп-Сити Холдинг”.

Банероманія – березень!

Банероманія – березень!

Макро фотографії на моєму фото-блозі!

Макро фотографії на моєму фото-блозі!

Newer post