Таїланд: їжа

Увага! Цей пост може викликати надмірне слиноутворення. Тримайте серветку поруч. Я вас попередив. 😉

Сабаді кхаб! (це “привіт” тайською)

Я ось вже вивчив привітання тайською і вирішив козирнути. Просто на більше мене поки не вистачило, але я таки планую вивчити тайську хоч на якомусь базовому рівні. Ну там меню кафешок читати чи сміятись з тайських анекдотів. Ну але пост не про це, пост про їжу і продукти в Таїланді.

Почну з того, що їжі тут багато і вона усюди. Я вже здається писав, що багато страв продають на вулиці у таких типу кіосках-прилавках. Часто це просто триколісний байк зі столом/мангалом/пательною/казанком. Страву готують тут же при тобі і одразу можна ще чогось досипати. Тайці часто досипають перцю чи доливають соєвий соус. Ми ж часто кажемо або “но спайсі” якщо хочеться не пекучого і ще частіше “но шугар”, бо цукор вони досипають до всього. Навіть коли роблять фреш чи смузі – теж часто досипають. Тайцям так смакує.

Рибка гриль. На пальмових листках примостився тунець, але є і інші види. Назв не знаю, ще у процесі вивчення.

Рибка гриль. На пальмових листках примостився тунець, але є і інші види. Назв не знаю, ще у процесі вивчення.

Ця пані готує нам Пад Тай

Ця пані готує нам Пад Тай

Цей чоловік завжди серйоний і заклопотаний, але його супчик найсмачніший який я їв!

Цей чоловік завжди серйоний і заклопотаний, але його супчик найсмачніший який я їв з поміж тайських супчиків!

Це готується мій супчик. Найсмачніший тайський супчик. Можливо це навіть Том Ям, але я точно не знаю назви. Просто мега смачний супчик. Оксана придумала слово “пекучка”. Тоді оце є мега пекучка, всім пекучкам пекучка! Якраз їм його коли пишу ці рядки і мушу робити перерву, настільки він пекучий. І смачний. Якщо заглянути у казанок, то можна помітити шматок ананасу, якийсь картопле подібний овоч і все, більше нічого не видно. Але дуже смачно, повірте на слово! Я беру з куркою і все разом коштує 35 бат. Це ще й одна з найнижчих цін на готову страву. Зазвичай дешевше 40 бат за якийсь салатик нічого не знайдеш. 70-120 коштує щось з м’ясом чи морепродуктами.

Тайський супчик

Ось як він виглядає цей супчик

Вулична їжа. Тут продають "пекучки")

Вулична їжа. Тут продають “пекучки”)

Отож, ми зрідка купуємо “пекучки” типу пад тая чи салату з папаї і кукурудзи і ін. Але всерівно більше купуємо овочі і фрукти на ринку чи в супермаркеті і з них готуємо чи одразу їмо.

Найближчий до нас ринок розташований на території буддистського храму. Продавці розташовуються з обох боків алеї що розташована по периметру храму.

Кавуни і ананаси

Кавуни і ананаси

Хз що то, я не куштував.

Хз що то, я не куштував.

Різні овочі

Різні овочі

Млинці. Це десерти.

Млинці. Це десерти.

Ми на Cicada night market піджовуємо кукурудзу гриль

Ми на Cicada night market піджовуємо кукурудзу гриль

Кавуни, ананаси і огірки по 20 бат/кіло. Манго, в залежн. від розміру і ринкової кон’юнктури 🙂 по 30-40-50-60 бат. Яйця – 10 штук за 35 або 40 бат (розмір різний). Диня, мангустіни, рамбутан і інше (я всіх назв не знаю) – від 35 до 60 за кіло. В’язка маленьких бананів (це штук 10-12, солодкі, запашні) – 20 бат. Дуріан (смердючий фрукт) – по 90 бат за кіло. Дуріан взагалі такий великий плід, ось фото з нету:

durian

Він смердючий. Як десь поруч, то одразу чути, що дуріан продають. І ще часто можна бачити знак “дуріан заборонено” в готелях чи аеропортах, бо ж реально смердить. В супермаркеті продають також почищений плід, він вже майже не смердить тоді))

Помідори тільки черрі купуємо. Великі круглі “ніякі”, а черрі мають смак, якщо червоні. Просто ще часто і зеленуваті продають. Зеленуваті по 40 бат/кіло, а червоні – 100 бат/кіло. Кукурудза по 25 бат/кіло жовта і по 20 бат/кіло біла. Дуже солодка жовта.

Риба гриль, в залежності від розміру – 50-60-80 бат/шт і навіть 120 за таку дуже велику тушку плюс якийсь збірний салат дають. І обов’язково пукучий соус до риби. За 60 бат рибка порція на двох. Ще продають м’ясо гриль – свинина чи курятина. Ціна 20 бат (за ляжку курятини) чи 50 бат за свинний стейк або пів бройлера.

Почищені і порізані фрукти, типу як порція, на ходу можна їсти – 20 бат. Фреш з тангеріні (tangerini) (на смак і вигляд майже як мандарин, тільки шкірка зелена) – 20 бат. Фруктовий смузі чи шейк (часто самі продавці плутають і під вивіскою смузі продають шейки) – 25-35-50 бат (залежить де купуєш). Найсмачніший, що я пробував – це мікс манго і ананас – мед!

Свіжа риба від 60 бат за кіло до 150 чи 200. Залежить який вид і який розмір. Креветки ті що 7-9 сантиметрів (найменші) – 150 бат/кіло. Більші – 10-15-18-20 см – від 200 до 350 бат за кіло. І ще крабів продають, але не знаю ціни.

Ще можна купувати продукти в супермаркеті. Інколи дещо є і у мінімаркетах – 7 eleven i FamilyMart – але дуже мало, буквально пару позицій. В мінімаркетах купують все окрім фруктів і овочів. А у супермаркеті, конкретно Tesco-Lotus є величезний відділ з овочами-фруктами, в т.ч. багато імпортованого. Імпортоване дороге. Скажімо виноград австралійський по 1100 бат за упаковку (1100 грам чи близько того)! Або полуниця по 250 бат за 250 грам. Яблука теж дорогі, одне велике по 25 бат за шт. або 4 маленьких по 99 бат за упаковку. При цьому є десь 10 сортів яблук, але ціна на всі приблизно однакова.

Одначе, я в Теско ходжу о 7 вечора, тому що в цей час починаються знижки. Виглядає це так: персонал магазину починає пересортовувати товар і що вже давно стоїть (манго, виноград) чи що порізали зранку (диня, кавун, папая) чи що підпсувалось (наприклад один персик чи одне яблуко в упаковці де 4 персика чи яблука) перекладає у спец. місця. Далі інший працівник сканує такий товар і тут же наклеює нові цінники зі знижкою (найчастіше -50%). Якщо товар не розібрали о сьомій, то велика йомовірність що о восьмій його ціна буде ще менша, бо працівник зі сканером пройдеться ще раз (ще раз -50%). Ітого, можна набрати непідйомні пакети заплативши за все всього 10$.

Ще я підозрюю, що по гучномовцю оголошують відділ і тип товару на який зараз зроблять знижку. Просто я ж слів не розумію, але помітив що тайці дивним чином скупчуються в місцях куди за пару хвилин викладуть уцінений товар. 🙂 Знижка діє і на свіжоморожену рибу – те що вдень було на прилавках часто ввечері пакується і розпродуєтсья по знижці. Те ж саме з м’ясом. З випічкою. З салатами. От салати це взагалі клас. Є окремий прилавок де вже порізані овочі і навіть фрукти можна собі накидати в пакетик, такий мікс сформувати. От що хочеш накидай, а ціна єдина – 20 бат за 100 гр. А ввечері працівник сам формує пакетики з того що залишилось і ціна на такі пакети завжди одна – 30 бат. Тобто там може бути і кіло і 800 грам – пакети формуються “на око”, але ціна завжди 30 бат за пакет. Завжди беру 3-4 пакети 🙂

Манго просто мед! А папая на смак як суміш гарбуза і дині.

Манго просто мед! А папая на смак як суміш гарбуза і дині.

Салатик

Салатик

Щось, щось і імператорські лічі (на смак чимось схоже на виноград)

Щось, щось і імператорські лічі (на смак чимось схоже на виноград)

Страви з фудмаркета

Страви з фудмаркета

Ще якась страва з фудмаркета

Ще якась страва з фудмаркета

Ще можна шукати їжу самому. Наприклад збирати кокоси, що впали. Тут купа пальм з кокосами, але падати вони не спішать. Зелені ще якісь. Проте я вже двічі знайшов кокос – двічі на пляжі. З першим мучився, зелена шкірка дуже в’язка, тілька пилка її гарно ріже. Потім були муки з відкриттям. За порадою дружини переглянув відео на ютубі як відкрити молодий кокос. Поради були толкові і тепер я відкриваю молоді кокоси швидше і легше) У всіх кокосах 150-300-500 мл. кокосовго молока. Смачнюче ж! 🙂
Ще якось знайшов на пляжі дві мідії. Маленькі такі, сантиметрові. Вони кумедно хотіли сховатись у пісок – трішки привідкриваються і ота штука всередині, як м’яз якийсь, заривається у пісок. Зварив, відкрились, їсти не було що, бо надто малі 🙁

Ще от піцу замовляли

Піца

Піца

Оце дуже смачне морозиво – Magnum. Ціна 40 бат/шт. Дорого, але воно того вартує!

Морозиво Magnum

Морозиво Magnum

Кафешка Swensens у MarketVillage – дуже смачне морозиво. У меню наче як готові такі сети і коли вибраєш сет, то можна вибрати тип морозива у ньому. Тобто сам собі підбираєш різні кульки. Ми от взяли м’ятну, шоколадну, мокка, манго сорбет і ваніль. Дуже дуже смачно! Ще дають склянку води з льодом кожному. Певно щоб запивати і смакувати. По типу як до кави дають воду)

Морозиво Swensens

Морозиво Swensens

Забув назву. Monster щось там… Теж у MarketVillage. На вигляд наче вазонок, але все окрім зелені (петрушка) і камінців (якісь солодкі штуки) є морозивом чи шоколадом. А-а.. тут лише чорне і видно)) Ну ок, там, точно є морозиву внизу, перевірено)

Це морозиво, а не вазонок)

Це морозиво, а не вазонок)

Кава у 7 eleven по 25 бат (маленька порція), а у Starbucks по 70-100-150 бат за порцію (залежить від розміру).

Цей пост виявився дуже конкретним, з цифрами. Цікаво буде порівняти з цінами у високий сезон.

Полісмен

Полісмен передає вам привіт!

Таїланд: їжа

Таїланд: початок

Таїланд: їжа

Таїланд: віза ран

Новіший допис

There is one comment

Коментування вимкнено.